Kindcentrum Westerbreedte Nieuwsbrief            Editie 34 - Oktober 2016

---

Ontwikkelingen in het kindcentrum

Er zijn een aantal collega’s met zwangerschapsverlof en er zijn een aantal collega’s langdurig ziek.

We hebben in onderling overleg en met medewerking van het bestuur gekozen voor de volgende oplossing.

We mogen gebruik maken van bekende gezichten voor de kinderen in plaats van onbekenden uit de invalpool. Deze bekende collega’s  mogen tijdelijk extra werken.

-  We gaan daardoor schuiven met collega’s, maar voor de kinderen verandert er weinig omdat zij niet met nieuwe gezichten te maken krijgen.

-  Als onze collega’s terug zijn, dan geldt weer het formatieplaatje zoals dat beschreven is in het begin van het schooljaar.

 Mocht u vragen hebben dan kunt u die stellen aan de unitleiders of aan de directeur.

---

Informatieavond rondom het thema Respect

Samen met kinderen en ouders organiseert het buurtteam samen met de school een informatieavond over het thema RESPECT.

Deze avond zullen ouders en kinderen een belangrijke rol vervullen. Zij geven informatie over het thema en vertellen persoonlijke verhalen.
Doel van deze avond is elkaar ontmoeten en samen stil staan bij dit thema, zodat kinderen, ouders en school hierin gezamenlijk kunnen optrekken.

Het programma ziet er als volgt uit:

18.45 u.: inloop met koffie/thee
19.00 u.: opening door ouders. Ouders introduceren alle betrokken partners.
19.10 u.: toelichting kinderen Vreedzame School
19.15 u.: Presentatie fasen van groepsvorming én pestprotocol KC Westerbreedte
19.30 u.: Stellingen
19.40 u.: Toneelstukje door kinderen over buitensluiten
19.45 u.: Persoonlijk verhaal van Abdellilah Chakur
19.55 u.: Persoonlijk verhaal van de kinderen rondom pesten
20.00 u.: Afsluiting Alice
20.10 u.: Tips en Tops onder het genot van koffie/thee
20.30 u.: Einde

Alle ouders én kinderen zijn van harte uitgenodigd. Hopelijk tot dan!

Deze avond wordt georganiseerd door: Sara, Daan, Doua, Fikria en alle andere mediatoren Monica Brok, Anneke Hoeks en Abdellilah Chakur Alice Bolwerk, Anne Leenderts, René Dullaart, Pauline Meijer en Marieke Wismans

---

Nieuws uit de units

Start van de dag

Wilt u er echt voor zorgen dat uw kind om 8.30 u. in de klas aanwezig is, zodat wij echt om 8.30 u. met de les kunnen beginnen.

Leerlingenraad

Op 6 oktober heeft de eerste bijeenkomst van de leerlingenraad van dit schooljaar plaatsgevonden. De leerlingenraad bestaat uit 7 kinderen uit de groepen 6-7 en 8. Deze kinderen vertegenwoordigen ieder hun eigen groep. De weken hieraan voorafgaand zijn er verkiezingen geweest in de groep. Ieder klas heeft één lid plus een reserve lid gekozen. Twee weken voor de bijeenkomst ontvangen de kinderen een agenda. Onderwerpen die tijdens deze bijeenkomst aan bod komen bespreken de leerlingen eerst in de groep, zodat ze de mening van een hele groep vertegenwoordigen.
Op de website kunt u notulen terugvinden van de leerlingenraad.
Tijdens deze bijeenkomst hebben we de volgende onderwerpen besproken:

* Goeddoel actie

* Sinterklaas

* Kerstmis

* Bossche Kinderparlement

Unit 1

Wij hebben bezoek gehad van heel veel opa’s en oma’s. Zij hebben spelletjes met de peuters en kleuters gespeeld. Iedereen heeft hiervan genoten. Bedankt voor jullie inzet.

De peuters va de Windroos en Vuurtoren hebben een herfstwandeling gemaakt. Zij hebben genoten van de mooie kleuren van de bomen. Bladeren, eikeltjes en kastanjes gezocht. (zie bijgevoegde foto)
Na de vakantie gaan wij verder met het thema herfst. Het is ook leuk om samen met de kinderen in de vakantie een herfstwandeling te maken en herfstspullen te verzamelen. 

 

Unit 2

De kinderboekenweek is alweer afgelopen en wij zijn nog druk bezig met ons leerarrangement rondom de kinderboekenweek. De kinderen van groep 4-5 en 6 hebben bezoek gehad van een oudere dame, Greta en haar man Karel. Greta en Karel zijn het erover eens dat alles vroeger beter was. Greta heeft de kinderen verteld over haar geweldige strijkijzer met kolen, de mattenklopper, een ouderwetse schaaf en haar kaarsendover. Naar aanleiding van dit bezoek gingen kinderen aan de slag. Ze zijn aan het onderzoeken hoe apparaten en vervoersmiddelen er vroeger uitzagen en nu. Een aantal kinderen zijn aan het onderzoeken hoe school vroeger was en nu. Deze kinderen durven zelfs een kijkje in de toekomst te nemen en te voorspellen wat het in de toekomst gaat worden.
Op donderdag 20 oktober gaan de kinderen elkaar informeren over de bevindingen die zij in de kleine groepjes gedaan hebben. 

Unit 3

Bosch Leerorkest

Elke vrijdag is het weer een kakofonie van geluiden hier op kc Westerbreedte. Het Bosch Leerorkest is weer begonnen!

Leerorkest

Bij het leerorkest leren kinderen spelen op instrumenten. Er zijn verschillende groepjes met muziekleraren en –leraressen. Tevens zijn er verschillende groepjes met verschillende instrumenten, zoals: viool, altviool, tuba, trompet, trombone, hobo en dwarsfluit. Het is leuk om samen met je vrienden muziek te maken en liedjes te spelen. Elke vrijdagmiddag gaan we naar lege lokalen om te repeteren. Aan het eind van het schooljaar gaan we met alle scholen van BBS de Kruiskamp naar de Parade. Daar gaan we repeteren voor het optreden. Bij het optreden mogen ouders en verzorgers komen kijken naar het leerorkest van de kinderen. Het wordt zeker een leuke belevenis.

Door: Mohammed (8b) en Saif (8b)

Deze muzieklessen worden gegeven door professionele muziekdocenten. De muzieklessen geven natuurlijk wel wat geluidsoverlast en extra drukte tijdens het wisselen van de lessen, maar we zouden het BLO voor geen goud willen missen.
We hopen jullie snel informatie te kunnen geven over wanneer de uitvoering van het BLO gepland wordt!

Rekenen binnen de Unit

Dit jaar zijn we in unit 3 gestart met de kinderen op hun rekenniveau in te delen per klas. Dit houdt in dat elke groep uit een of twee niveaus bestaat. Voorheen gaf de leerkracht namelijk op drie niveaus instructies in de klas (sub 1, basis en sub 2). Door de kinderen op niveau in te delen, heeft de leerkracht meer tijd en ruimte om leerlingen die een specifiek onderdeel lastig vinden aandacht te geven. Of juist iets extra's te bieden wanneer de groep en het kind hiernaar behoefte heeft. Voor veel kinderen is het indelen op niveau ook prettiger. Ze hoeven minder lang te wachten op instructie en zitten met meer gelijkgestemden in de groep. Het kan dus zijn dat uw kind bij rekenen niet bij zijn of haar eigen groepsleerkracht zit. We hopen met dit passende aanbod de ontwikkeling van uw kind optimaler te stimuleren.

Het werken aan het leerarrangement : de Kinderboekenwinkel van unit 3

Na een ludieke start die verzorgd werd door opa Dennis Barten en oma Judith van den Berg startte het eerste leerarrangement van unit 3. Alle kinderen van de unit konden aangeven voor welk onderdeel ze het liefst een bijdrage wilden leveren om de boekenwinkel te laten ontstaan. Er kon gekozen worden uit inrichting, opening of wat komt er op de planken?

In groep 8A werd er gewerkt aan de activiteiten die er nodig waren voor een goed verlopende en gezellige opening. Na de brainstorm was duidelijk dat er een speech nodig was, een openingsdansje zou ook wel heel leuk zijn, een lint om de officiële opening een speciaal tintje te geven, ook versierspullen moesten gemaakt worden. En wat te denken van de traktaties voor het publiek op de eerste openingsdag. Er werd heel hard en vol overgave gewerkt, geregeld, gerekend en georganiseerd. Het belooft een fantastische opening te worden op vrijdag 21 oktober!

Veilig schoolklimaat, AMOK

Wij streven naar een veilig leeromgeving voor alle kinderen op KC Westerbreedte.
Leerkrachten en kinderen hebben opgemerkt dat er soms tikken en trappen aan elkaar werden uitgedeeld. Dit past niet bij de visie van onze school. Leerkrachten zien hier streng op toe en handelen volgens het veiligheidsplan binnen de school. Wanneer er sprake is van agressief gedrag zal het protocol AMOK in gang worden gezet. U kunt dit protocol terugvinden op bladzijde 13 en 14 van het veiligheidsplan dat op onze website bij downloads te vinden is, om te lezen wat precies Amok voor ons is en welke maatregelen hierbij horen.
Uiteraard doen wij er alles aan om onveilige situaties te voorkomen. Wij hopen op uw steun in het creëren en behouden van een veilig schoolklimaat.

Ruud van Nistelrooy Foundation, de feestelijke opening

Op 1 oktober was de feestelijke opening van de Ruud van Nistelrooy Foundation. Er was een fotograaf, hij nam foto's van ons. Eerst deden we dingen die we altijd deden.
Daarna kwam profvoetballer Ruud van Nistelrooy. Hij heeft gevoetbald bij: FC Den Bosch Heerenveen, PSV, Manchester united, Real Madrid en Malaga. 
Toen kwam er een straatvoetballer, dat was Soufiane/ Touzani.
Het leukste moment was dat hij de bal kreeg en zijn trucjes deed. Hij schoot een kartonnen papier kapot.
Onze coach Sanoeska had een lied voorbereid en die zong ze voor iedereen. We kregen een helium ballon en mochten allemaal met Ruud van Nistelrooy op de foto. 
We gingen ook nog met de voetballers voetballen!

Met vriendelijke groet, Selin en Nirvana 7b

---

Vreedzame school

Mediatoren

Hallo wij zijn Aya, Douae, Fikria,Mohammed, Tony, Baran, Tom , Daan, Sara, Marwa, Badr en Hin uit groep 8. In groep 7 hebben wij een mediatie cursus gevolgd. In deze cursus hebben wij geleerd om te helpen bij het oplossen van conflicten. In september hebben wij een diploma gekregen!

Als kinderen uit 3, 4, 5 en 6 ruzie hebben dan worden wij geroepen en lossen wij deze ruzie aan de hand van een mediatie stappenplan op. Elke week zijn er twee kinderen (mediatoren) die ingeschakeld mogen worden.

Groetjes De mediatie groep

---

Afval

Elke week verzamelen wij veel afval op KC Westerbreedte. De afvalberg ontstaat vooral door de pakjes drinken die leerlingen meenemen naar school. Wist u dat we elke maand ongeveer 600 kilo afval hiervan hebben? Dit kost onze school veel geld. Dat moet toch minder kunnen? Het geld dat we besparen kunnen we dan aan andere zaken besteden.

Zo willen we graag bij de komende Koningsspelen een groot springkussen huren. En dat moet lukken met uw hulp!
Elke kilo afval die we met z'n allen besparen levert onze school geld op. Hoe meer afval we besparen hoe groter het springkussen is dat we kunnen huren. In de hallen kunt u elke maand op de hoogte blijven van onze afvalvermindering.

Om afval te besparen vragen we u uw kind geen pakjes drinken meer mee naar school te laten nemen maar een afsluitbare beker.

Vanaf week 45 start het schoolfruit weer. Meer informatie hierover volgt nog.

Laten we samen zorgen voor minder afval en dus een zo groot mogelijk springkussen!

 

---

Uitnodiging ouderkamer

Vindt u het leuk om andere ouders te ontmoeten en het samen te hebben over diverse onderwerpen die met opvoeding en school te maken hebben? Kom dan naar de Ouderkamer die iedere maand wordt georganiseerd.

Iedere Ouderkamer sluit een Intern Begeleider of specialist van school aan die vertelt over schoolse zaken en u kunt vragen stellen. Deze Ouderkamer geeft Marieke Wismans uitleg over het UNIT werken.
Een opvoedondersteunster van Welzijn Divers ondersteunt de oudergesprekken en beantwoordt vragen.

Thema deze week: Pesten en conflicten oplossen.

We hebben het samen over het verschil tussen pesten en plagen en wat je als ouder kunt doen om je kind weerbaarder te maken. Ontmoet andere ouders en krijg tips van elkaar.
De ouderkamer sluit aan bij de informatieavond RESPECT die 's avonds 8 november plaatsvindt. U KOMT TOCH OOK?

Voor wie     : Ouders / verzorgers    
Wanneer    : Dinsdag 8 november

Tijdstip       : 9.00 uur tot 11 uur, inloop vanaf 8.30 uur.

Waar          : Buurtkamer BBS De Kruiskamp (hoofdingang, trap op naar links)

 

Loop gerust binnen de koffie staat klaar!

Contactpersoon:  
Annelies Moens, Welzijn Divers,
tel 06-23969711,
a.moens@divers.nl

---

Nieuws van S-port

Herfstdag WEST

Op woensdag 26 oktober 2016 (in de herfstvakantie) wordt de jaarlijkse herfstdag georganiseerd. Op deze dag kunnen kinderen uit groep 1 tot en met 4 van 10:00 uur tot 12:00 uur komen sporten bij ’S-PORT, knutselen en koken bij DIVERS en gezonde dingen proeven bij de GGD.

Van 13:00 uur tot 15:00 uur kunnen de kinderen uit groep 5 tot en met 8 komen sporten bij ’S-PORT, knutselen en koken bij DIVERS en gezonde dingen proeven bij de GGD. Wat gaan we allemaal doen?

Denk bij het sporten aan het spelen op het springkussen en in de gymzaal. Er zal een pannakooi zijn voor alle voetballers. De kosten zijn 1 euro per kind. De herfstdag vindt plaats op KC Westerbreedte (Jan Olieslagersstraat 51). Ieder kind uit de wijk mag mee doen. Tot dan.

Toernooiweek KC Westerbreedte

Van maandag 7 november 2016 tot en met donderdag 10 november 2016 wordt de jaarlijkse toernooiweek WEST georganiseerd. De toernooien vinden plaats onder schooltijd.

Op maandag 7 november heeft groep 8 een slagbaltoernooi.
Op dinsdag 8 november heeft groep 7 een lijnbaltoernooi.
Op woensdag 9 november heeft groep 6 een trefbaltoernooi.
Op donderdag 10 november heeft groep 5 een hit en run toernooi.

De toernooiweek wordt georganiseerd door de combinatiefunctionarissen WEST (Meester Tycho en Meester Jordy). Wij zijn op zoek naar enthousiaste ouders die graag een groepje willen begeleiden waar uw kind inzit.
Het toernooi is op deze dagen van 08:30 uur tot 12:30 uur in sporthal de Schutskamp.
Er volgt nog een brief voor hulpouders, maar u kunt uzelf alvast aanmelden bij de juffrouw of meester van de groep waarin uw kind zit.

Meidenmiddag WEST

Op woensdag 23 november 2016 wordt de jaarlijkse meidenmiddag WEST georganiseerd. Op deze dag kunnen kinderen van groep 5 tot en met groep 8 van 14:30 tot 16:30 uur komen sporten bij ’S-PORT en echte meiden activiteiten doen bij DIVERS en de GGD. Wat gaan we allemaal doen?

Denk bij het sporten aan het spelen op het springkussen en in de gymzaal. De kosten zijn 1 euro per kind. De meidenmiddag WEST vindt plaats op KC Westerbreedte
(Jan Olieslagersstraat 51). Alle meiden van groep 5 tot en met groep 8 uit de wijk mogen mee doen. We zien jullie graag, tot dan!

---

Wist je dat?

• De volgende nieuwsbrief op 24 november in uw mailbox terug te vinden is.

• 

* 59% van onze ouders aanwezig was tijdens de informatieavond van 4 oktober jl. Ook een aantal ouders van kinderen van het peuterarrangement hebben een kijkje in de groep genomen.

* Groep 6a gestart is met de WIsH training. WIsH heeft als doel om de weerbaarheid van alle leerlingen uit groep 6 te versterken. Het programma leert kinderen sociale vaardigheden te oefenen en verbeteren. Dit programma, deze training wil alle kinderen een basis meegeven waarin zij ontdekken dat hun vrijheid, de mogelijkheid om jezelf te zijn, de moeite van het verdedigen waard is, maar dat ook de vrijheid van de ander gerespecteerd dient te worden. WIsH wordt gegeven door een gespecialiseerde leerkracht van de school en een externe professional die veel ervaring heeft met weerbaarheidstrainingen.

---

Agenda

•  21 oktober zijn er presentaties van pa Windroos, groep 1-2A, 3A, 6B en 7A. 

• 24 oktober start de Herfstvakantie tot en met 28 oktober

• 26 oktober is het Herfstdag West

• 1 november is er een luizencontrole op kcw

• 7 november is er weer schoolfruit

• 7 november kunt u zich weer inschrijven voor de rapportgesprekken van groep 3 t/m 8

• 8 november vindt er een informatieavond met als thema RESPECT plaats

• 8 november is er tevens een ouderkamer

• 14 november kunt u een kop koffie drinken met de directeur

• 15 en 16 november is er VVE

• 18 november zijn de kinderen vrij

• 21 november zijn er presentaties van gr 1-2D, 4B, 5A, 7B en 8B.

• 21 t/m 25 november zijn er rapportgesprekken

• 24 november is er een rapportgesprekavond