Kindcentrum Westerbreedte Nieuwsbrief            Editie 33 - September 2016

---

Ontwikkelingen in het kindcentrum

We hebben een fijne start gehad dit jaar. Alle groepen waren weer piekfijn ingericht. De kinderen hebben hun plekje weer gevonden en zijn gewend aan het schoolritme. We werken hard met elkaar om kinderen zich zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen.

Zoals u hebt kunnen lezen kunt u dit jaar op verzoek een papieren kalender krijgen.
Daarnaast is de kalender van de app altijd up-to-date! Belangrijke data die we nog niet wisten bij het drukken van de papieren kalender staan wel in de digitale app!

Helaas zijn er een paar foutjes geslopen in de papieren kalender. Onze excuses daarvoor.

Zou u de volgende zaken willen veranderen?
Schrijf er bij:

6 juni start Avondvierdaagse

 Fout (streep dus door)

2 december kerstvakantie

9 december presentaties 1-2b, 1-2e, 4a, 5b en 7c

10 februari presentaties gr 1-2d, 4b, 5a, 7b en 8b

 

APP kc Westerbreedte

Sinds juni maken we gebruik van een app. Hij is al 244 keer gedownload!

Een belangrijk voordeel is van de app dat u tussentijds belangrijke nieuwtjes kunt ontvangen.

Wij sturen bijvoorbeeld “push” berichten die algemeen van aard zijn, maar ook per groep.  Het voordeel als ouder is dat je alleen pushberichten ontvangt over de groepen waarin je eigen kinderen zitten. Een ouder van kinderen in groep 3 en 5 is immers niet geïnteresseerd in informatie over de eindtoets van groep 8. De juiste instelling van deze pushberichten is dan ook belangrijk! Dit moet u zelf aangeven via de instellingen van de app

Via het tandwiel links bovenaan na het openen van de app.

Dus download de app vandaag nog via:

iPhone app: https://itunes.apple.com/us/app/kindcentrum-westerbreedte/id1125368936?mt=8&uo=4    of 

Android app: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.concapps.kcwesterbreedte 

Bij Android toestellen worden een aantal vragen gesteld, waar je toestemming voor moet geven. Deze vragen zijn nodig om toegang te kunnen krijgen tot bepaalde gegevens. De app maker en het kindcentrum doen hier verder helemaal niks mee. De precieze uitleg staat hierin: http://www.concapps.nl/wiki/index.php/Android_permissies

---

Informatieavond rondom het thema Respect

Op dinsdag 8 november van 19.00-20.30 u. organiseert BBS De Kruiskamp i.s.m. het buurtteam, ouders én kinderen van onze school, een informatieavond. Tijdens deze informatieavond staan we stil bij het thema Pesten. Onderstaande vragen komen hierbij uitgebreid aan bod:

* Wat doen wij binnen ons Kindcentrum om te voorkomen dat er gepest wordt?
* Wat gebeurt er wanneer dit pesten niet stopt?
* Wat is het verschil tussen plagen en pesten?
* Wat is de rol van de mediatoren?
* Hoe ervaren kinderen deze werkwijze?

Voorbereidingsbijeenkomst informatieavond rondom het thema Respect

Op 22 september jl. is de werkgroep Respect voor de eerste keer bij elkaar gekomen om de informatieavond van 8 november a.s.voor te bereiden. Samen met ouders en kinderen hebben we eerst geïnventariseerd welke onderwerpen zij aan bod willen laten komen. Fikria, Douae (8B), Daan en Sara (8A) vertegenwoordigen, namens alle mediatoren, deze groep. We zijn zeer positief verrast over de input die de kinderen gaven. Zij weten heel goed wat er speelt bij kinderen en welke aanpak werkt. Zij zullen samen met ons deze avond voorbereiden en presenteren.

---

Herfstdag WEST

Op woensdag 26 oktober 2016 (in de herfstvakantie) wordt de jaarlijkse herfstdag georganiseerd. Op deze dag mogen kinderen uit groep 1 tot en met 4 van 10:00 uur tot 12:00 uur komen sporten bij ’S-PORT, knutselen en koken bij DIVERS en gezonde dingen proeven bij de GGD.

Van 13:00 uur tot 15:00 uur mogen  kinderen uit groep 5 tot en met 8 komen sporten bij ’S-PORT, knutselen en koken bij DIVERS en gezonde dingen proeven bij de GGD.

Wat gaan we allemaal doen?
Denk bij het sporten aan het spelen op het springkussen en in de gymzaal. Er zal een pannakooi zijn voor voetballers. De kosten zijn 1 euro per kind. De herfstdag vindt plaats op KC Westerbreedte (Jan Olieslagersstraat 51). Ieder kind uit de wijk mag mee doen. Tot dan.

Toernooiweek KC Westerbreedte

Van maandag 7 november 2016 tot en met donderdag 10 november 2016 wordt de jaarlijkse toernooiweek WEST georganiseerd. De toernooien vinden plaats onder schooltijd. Groep 8 zal starten op maandag 7 november 2016 met een slagbaltoernooi. Groep 7 heeft op dinsdag 8 november 2016 een lijnbaltoernooi. Groep 6 heeft op woensdag 9 november 2016 een trefbaltoernooi. Groep 5 heeft op donderdag 10 november 2016 hit en run toernooi.
De toernooiweek wordt georganiseerd door de combinatiefunctionarissen WEST (Meester Tycho en Meester Jordy). Wij zijn op zoek naar enthousiaste ouders die graag een groepje willen begeleiden. Het toernooi zal van 08:30 uur tot 12:30 uur duren in sporthal de Schutskamp. Er volgt nog een brief voor hulpouders, maar u kunt uzelf alvast aanmelden bij de juffrouw of meester van de groep waarin uw kind zit.

Meidenmiddag WEST

Op woensdag 23 november 2016 wordt de jaarlijkse meidenmiddag WEST georganiseerd. Op deze dag kunnen kinderen van groep 5 tot en met groep 8 van 14:30 tot 16:30 uur komen sporten bij ’S-PORT en echte meiden activiteiten doen bij DIVERS en de GGD.

Wat gaan we allemaal doen?
Denk bij het sporten aan het spelen op het springkussen en in de gymzaal. De kosten zijn 1 euro per kind. De meidenmiddag WEST vindt plaats op KC Westerbreedte (Jan Olieslagersstraat 51). Alle meiden van groep 5 tot en met groep 8 uit de wijk mogen mee doen. Tot dan.

 

---

Nieuws uit de units

Rekenen binnen de Unit

 Afgelopen schooljaar zijn de kinderen van unit 1 gestart met het unitrekenen. Dit houdt in dat de hele unit op een aantal vaste momenten in de week met rekenactiviteiten bezig is.

Vanaf dit schooljaar wordt er ook in unit 2 en 3 op hetzelfde moment gerekend. Dit zorgt er namelijk voor dat we kinderen veel meer op niveau kunnen laten werken. Dit kan betekenen dat uw kind op dat moment bij een andere leerkracht zijn/haar rekenwerk maakt. Het geeft ons de mogelijkheid om kinderen veel beter te begeleiden en uit te dagen.

Unit 1

De kinderen in de groepen drie zijn super trots dat ze al zoveel woordjes kunnen lezen. De kinderen kennen de letters, l, e, aa, s, p, v, m, r en k al. Hiermee kunnen ze al veel woordjes maken.

Het eerste thema, welkom,  zit er alweer op. We hebben elkaar goed leren kennen. We hebben samen besproken wat de afspraken binnen onze groep zijn en heerlijk kunnen spelen.

Het volgende thema sluit aan bij de Kinderboekenweek en heet “mensen”. Hiervoor worden ook opa’s en oma’s uitgenodigd. 
De kinderen in groep 1-2 b hebben al een foto van zichzelf hoe zij er straks uit zien als opa of oma.

Unit 2

Nieuwe taalmethode:
We leren vandaag Amsterdamse woorden zoals ‘poen’ en ‘bajes’. De nieuwe methode heet Staal!

We doen bij Staal ook spellingslessen. Staal staat ook in de weektaak, net zoals rekenen, wereldoriëntatie en spelling.
Ik vind Staal superleuk omdat het leerzaam is.

Smaro
Groep 6A

Rekenen op de Ipads
In groep 6A en 6B rekenen we op de Ipads. Ik zit in de basisgroep, er is ook een Sub1 en een Sub2. In de basisgroep legt de juf de les uit op de Apple TV, dan gaan we zelf aan de slag op de Ipad. Als je meer dan 60% goed hebt, verdien je een sticker.
Ik vind rekenen op de ipad superleuk.

Wiam
Groep 6A

Estafette lezen
Na het werken gaan we lezen in een boekje. Mijn boekje heet ‘Tijn en het piratengeheim’. We zitten op een bepaalde plek waar je heel fijn kan werken. Soms kan je niet zelf kiezen omdat je dan bijvoorbeeld teveel kletst. Bij Estafette leren we nog beter en sneller lezen. Alle kinderen van unit 2 zitten door elkaar, op niveau. Klaar! Nu heb ik zo’n beetje alles gezegd.

Lianne
Groep 6A

Estafette lezen
De kinderen die goed zijn met Estafette lezen, zijn de tutorlezers. Deze kinderen gaan helpen in groep 4. En we moeten flitsen met de kinderen en samen de tekst lezen. Ik ben de tutorlezer bij juffrouw Nel. Ik vind het leuk om kinderen te helpen.

Nadine
Groep 6A

Rekenen
Ik reken in subgroep 1, wij werken ook met de Ipad en soms met een boek. Een Ipad wil iedereen wel. Als je goed werkt kun je een digitale sticker verdienen. De methode heet WIG (Wereld in Getallen).

Ayman
Groep 6A

Engelse lessen
We got an English teacher. His name is mister Christopher.
We learn about family, as aunt, uncle, etc.
We play English games.
Sometimes miss Louise come for English with 6 children.

Sem
Groep 6A

Unit 3

Ruud van Nistelrooy
We werden er met de bus heen gebracht. Eenmaal daar kregen we fruit en water
Als eerste kregen we te horen wie onze coaches werden.
Dat zijn: Ank – Shanouska – Kevin – Lotte - Sanne
We hebben een circuit gedaan. In het circuit zaten de volgende activiteiten; een dobbelsteen spel, letter hussel spel, spinnenweb, Ik ga op vakantie en neem mee en de activiteit In de knoop. Op de dinsdagen gaan we hier naar toe. We vonden de eerste dag heel leuk.

Gemaakt door Zakaria Dyosa

---

Even voorstellen.....

Kindcentrum Westerbreedte is een academische opleidingsschool met IKC-lab. Dit betekent dat er binnen ons kindcentrum stagiaires vanuit verschillende opleidingen stage lopen. Hieronder stellen de stagiaires zich kort voor. Op de groepspagina van Facebook zullen zij zich uitgebreider voorstellen.

Mijn naam is Geanne Vos, ik zit in de afstudeerfase van Pabo 's-Hertogenbosch. Op dinsdag en woensdag loop ik dit jaar stage bij groep 6b van juf Judith en juf Annelies. Ik ben heel blij dit jaar weer op dit kindcentrum mijn stage en onderzoek te mogen doen!

Mijn naam is Nils Hoogeland. Ik zit op de Pabo en zit in mijn afstudeerjaar. Ik loop stage bij juf Floor en juf Renske in groep 7a op woensdag en donderdag. Loop gerust binnen als u vragen hebt!

Hallo! Mijn naam is Lindi Thissen. Ik ben een afstudeerstudent (4e jaar) van de Fontys Pabo in Den Bosch. Je kan mij vinden in groep 4B bij Nel en Elza. Ik zal het hele jaar stage lopen in deze groep. Als je ergens benieuwd naar bent of vragen hebt kun je mij altijd mailen (lindythissen@kcwesterbreedte.nl) of even langs komen.

Hallo, ik ben Apolline Mol. Ik loop op dit moment stage in groep 4A, bij Hiske & Loes. Momenteel zit ik in mijn 3de jaar van de Pabo. Mochten jullie mij willen spreken, dan kunnen jullie altijd bij mij langs komen op de maandag en dinsdag!

Misschien heb je mij deze week al zien staan? Ik ben de nieuwe stagiaire in groep 1/2E op maandag & dinsdag. Ik wil mezelf graag even voorstellen: Mijn naam is Remco van de Schans en ik ben 23 jaar oud. Ik leer voor leraar basisonderwijs. Ik zit in het derde leerjaar. Hiervoor heb ik een sport diploma gehaald, waarmee ik gymdocent kan zijn op een basisschool. In mijn vrije tijd ben ik vooral actief bezig met hockey.

Mijn naam is Klaas van Rosmalen. Ik zit op de Pabo op de Fontys in 's-Hertogenbosch. Op dit moment zit ik in het derde jaar van de opleiding. De opleiding bestaat uit vier studiejaren. Ik loop stage in groep 1/2c bij José in de klas. Op maandag en dinsdag sta ik bij de deur van de klas en aan het eind van de dag loop ik mee naar de poort, aarzel niet om mij aan te spreken als u wat meer wilt weten.

Hallo Allemaal, Ik ben Ilse. Een derdejaars pabo student van Fontys Hogeschool Den Bosch. Het aankomende half jaar loop ik stage bij Nienke en Eline in groep 5. Ik ga mijn best doen er een leuk (half)jaar van te maken voor de kinderen, ouders, collega's en mijzelf!

Ik ben Mina en zit in de hoofdfase op de Pabo. Ik loop op woensdag en vrijdag stage in groep 3A bij Dymphie en Lieke.

Ik ben Sanne en zit in het eerste jaar op de Pabo. Ik loop op dinsdag stage in groep 1/2B bij Senay en Lieke.

Ik ben Jacques en zit in het eerste jaar op de Pabo. Ik loop op dinsdag stage in groep 7C bij Jacqueline en Nienke.

Ik ben Vera en zit in het eerste jaar op de Pabo. Ik loop op dinsdag stage in groep 1/2B bij Catharina en Josipa.

Graag stel ik mijzelf aan u voor. Mijn naam is Femke Meenhorst en ik ben 21 jaar oud. Ik ben vierdejaars student aan de opleiding Pedagogisch Management Kinderopvang (PMK) en zal dit jaar mijn studie afronden. Begin september ben ik gestart met mijn afstudeerstage bij Kindcentrum Westerbreedte en ik zal medio juni mijn stage afronden.
Mijn stagedagen zijn: maandag en donderdag. Ik loop mee met de unitleider van unit 1, Angela Snoeren, en assisteer bij de uitvoering van managementtaken. Hiernaast richt ik mij op mijn afstudeeronderzoek waarbij ik onderzoek doe naar de peuterarrangement tijden die op dit moment gehanteerd worden. Ik start met veel plezier aan deze stage en kijk ernaar uit om u en uw kind(eren) te ontmoeten.

Ik ben Lise, 23 jaar. Ik studeer in België aan de opleiding Pedagogie van het Jonge Kind en ben in 's-Hertogenbosch vanuit mijn studie tot februari. Ik volg hier les in de opleiding Pedagogisch Management in de Kinderopvang en loop stage bij juf Liesbeth. Ik ben hier om meer te leren over management en leiderschap.

---

Onze school is gezond!

Onze school heeft het landelijke vignet Gezonde School behaald! Het vignet Gezonde School is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers. En dat doen wij!

Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.

Onze school heeft het vignet sport en bewegen gehaald. Het vignet voeding is het volgende thema waar de school aan gaat werken.

Het vignet Gezonde school is een initiatief van twintig landelijke gezondheidsorganisaties. Wilt u meer weten over het vignet Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl

---

Such Fun-team 2016 op KC Westerbreedte

Op KC Westerbreedte wordt voor het tweede jaar Engels vanaf groep 1 gegeven door Such Fun! Dat is een in Den Bosch ontwikkeld programma waar (near) native speakers, studenten, vrijwilligers en afgestudeerde leerkrachten, Engels geven op de 12 scholen die mee doen met het programma. Het team wordt samengesteld en begeleid door initiatiefnemer Yvonne Scherphof, (bovenschools) specialist Vroeg Vreemde Talen Onderwijs (VVTO). Zij ontwikkelt samen met het team de lessen op basis van de Meervoudige Intelligentie theorie van Howard Gardner en op basis van Total Physical Response (het met het hele lichaam reageren op de aangeboden taal). Dit jaar worden de lessen gegeven op maandag en donderdag door Mister Chris Dunne, Mister Richard Haremaker, Miss Louise Bevan en Miss Dimitra Papachristou. Mister Chris studeert Nederlands en Duits aan de universiteit van Sheffield en is hier tot en met januari voor zijn Third Year Abroad. Mister Richard zit in het derde jaar van de tweetalige lerarenopleiding Engels aan de HAN en werkt tot en met december in het programma. Miss Dimitra Papchrstou heeft lange tijd in Londen gewoond en spreekt naast Engels en Nederlands ook vloeiend Grieks. Zij blijft het hele jaar op KC Westerbreedte, net als Miss Louise. Zij is tweetalig opgevoed en werkt voor het tweede jaar als vakleerkracht Engels in het programma. Zij start dit jaar de post HBO-opleiding tot VVTO specialist, net als Eline Koppenhol uit ons eigen team! Wekelijks krijgen de leerlingen nu een Engelse les voor de hele groep en werken ze daarnaast in kleine groepjes onder begeleiding aan Engelstalige opdrachten of spreekbeurten. Er wordt alleen Engels gesproken tijdens de lessen en de ‘extra hands’ activiteiten.

Wilt u op de hoogte blijven van de verhalen en liedjes die we gebruiken bij Such Fun!? Volg dan onze facebookpagina Early English & Friends. Voor informatie over het Such Fun!-programma kijkt u op onze website www.suchfun.nl of op onze facebookpagina

---

De kindbespreking 0-13

Omdat uw kind onze aandacht verdient

De kindbespreking 0 -13 is een overleg binnen het kindcentrum 0 -13. De kindbespreking is bedoeld om te praten over kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat zij moeite hebben met praten, spelen of luisteren, of met leren op school, peuterarrangement, kinderopvang of bso. U wordt als ouder uitgenodigd voor de kindbespreking. Samen zoeken we naar passende begeleiding, zodat uw kind zich zo goed moge-lijk kan ontwikkelen.

Waarom een kindbespreking 0 -13?

Als ouder kent u uw kind het beste. Dus als het even niet zo goed gaat, hebt u dat vaak als eerste in de gaten. In het kinderdagverblijf, het peuterarrangement, de bso en op school zijn pedagogisch medewerkers en leerkrachten betrokken. Zij volgen de ontwikkeling en merken het ook als uw kind zich anders gedraagt. Zij houden contact met u en kijken wat nodig is om uw kind te stimuleren.
Soms is er meer nodig. Dan kan uw kind worden besproken tijdens de kindbespreking. Dit gebeurt altijd in overleg met u, en met uw toestemming. Wij vinden het belangrijk dat u aanwezig bent bij de kindbespreking. Want als ouders en professionals samen kunnen we uw kind weer op weg helpen.

Wie doen eraan mee?

De intern begeleider (ib’er) van school is voorzitter van de kindbespre-king. Samen met u, de jeugdverpleegkundige van de GGD en de leer-kracht of pedagogisch medewerker wordt gekeken wat er eventueel aan de hand is. Afhankelijk van de vraag sluiten ook een medewerker van Juvans of MEE aan, een opvoedondersteuner van Divers of een onderwijscontactpersoon van het Samenwerkingsverband De Meierij. Dat geeft een bredere kijk op uw kind. In goed overleg kijken we of uw kind er ook bij kan en wil zijn.

Wat gebeurt er in de kindbespreking?

De professionals kijken samen met u wat er precies speelt, en hoe uw kind het beste ondersteund kan worden. Vaak kan dit al met wat extra begeleiding van uzelf of van iemand uit uw omgeving.

Hoe gaat het daarna verder?

Als ouders heeft u één contactpersoon die overal van op de hoogte is. Met vragen of zorgen over uw kind kunt u bij deze persoon terecht. Meer informatie

Wilt u meer weten over de kindbespreking 0 -13? Of heeft u zorgen over de ontwikkeling van uw kind? De pedagogisch medewerker of leerkracht van uw kind maakt graag tijd voor u

---

Wist je dat?

• De volgende nieuwsbrief op 27 oktober in uw mailbox terug te vinden is.

• 

We dinsdag om 8.45 u. de Kinderboekenweek feestelijk openen met alle kinderen van het Kindcentrum.

• 

We vanaf maandag een tweede groep flexibel kinderdagverblijf openen

• 

De leerlingenraad donderdag 7 oktober weer bij elkaar komt

• 

Er op 8 november vanaf 19.00 u. een informatieavond over het thema Respect plaatsvindt. Alle ouders zijn hiervoor uitgenodigd. Kinderen vanaf groep 5 zijn ook van harte welkom.

• 

Er op dinsdag 5 oktober van 18.00-19.00 u. een informatieavond plaatsvindt. Alle kinderen mogen hun ouders dan een rondleiding geven in de klas en uitleg geven over het werk.

• 

De kinderen uit de groepen 3 en 4 een aantal keer per week samen buiten speelt.

 

---

Agenda

• 4 oktober Algemene informatie avond
       peuters t/m gr 7 van 18.00 uur t/m 19.00 uur
       groep 8 van 19.15 uur t/m 20.15 uur

• 5 oktober  Groep 1 t/m 8 VRIJ

• 6 oktober MR vergadering

• 24 t/m 28 oktober Herfstvakantie