Kindcentrum Westerbreedte Nieuwsbrief            Editie 23 - November 2015

---

Op weg naar 1 Kindcentrum

Het succes van hoe de leerkrachten met de kinderen in de units werken wordt zowel in de stad als landelijk opgepikt! We hebben dit jaar al meerdere scholen en instellingen op bezoek gehad die meer willen weten over hoe wij zaken aanpakken. Hoe onze visie op goed onderwijs is, hoe wij zaken organiseren.

Iets om met zijn allen trots op te zijn.

Wie zijn er zoal geweest?

• Wethouder, bestuurders en directeuren uit Doetinchem

• Medewerkers van samenwerkingsverband de Meijerij

• SBO de Dijk

• Tien directeuren uit regio Limburg

• Docenten en studenten van de Fontys opleiding Pedagogisch Management Kinderopvang

• Vier directeuren van onze eigen besturen ATO en                      SIGNUM 

Uitstapjes en excursies

Leerkrachten doen regelmatig een beroep op ouders of zij willen rijden bij uitstapjes. Er is een klein potje beschikbaar voor een tegemoetkoming in de benzinekosten. Wanneer u hier een beroep op wil doen, kunt u dit aanvragen bij de directie van de school.

Schoolreisje

In juni zal er voor de groepen 1 t/m 7 een schoolreisje zijn. Groep 8 gaat op kamp. We zijn druk bezig met de voorbereidingen. Zodra duidelijk is wat de kosten zijn en waar we heen gaan, laten we dit via de nieuwsbrief weten. We streven er naar om maximaal een bijdrage van 20 euro per kind te vragen. Alleen kinderen die betalen kunnen mee op schoolreis. Wanneer u de bijdrage niet kunt betalen, kunt u een beroep doen op stichting Leergeld.

---

Vreedzame school

De Kletskaart!

Alle klassen zijn gestart met blok 2, wat in het teken staat van het oplossen van conflicten.

De Vreedzame School heeft ook kletskaarten. Een kletskaart is een kaart met informatie over het blok dat aan de orde is. Op die kletskaart staan een aantal vragen waarover ouders en kind samen kunnen ‘kletsen’.

KC-Westerbreedte vindt het belangrijk om ouders meer te betrekken bij De Vreedzame School. Binnen Unit 1 en 2 zijn er diverse ouders gevraagd om mee te werken aan een proefproject. Zij krijgen bij de start van een nieuw blok een kletskaart mee naar huis om samen met het kind te praten over de inhoud van De Vreedzame School. Tussendoor evalueren wij met de ouders het proces. Wanneer we merken dat deze ouders enthousiast zijn zal een eventuele vervolgstap kunnen zijn om elk kind in de toekomst een kletskaart mee naar huis te geven. 

---

Nieuws uit de units

Unit 1

We zijn allemaal volop bezig met het thema Feest! Het leeft enorm bij alle kinderen.
Ook zijn we op maandag 23-11 gestart met het groepsdoorbrekend rekenen. De peuters die bijna vier jaar zijn mogen hierbij aansluiten. Juf Linda neemt de kinderen mee, loopt rond en zorgt dat ze allemaal op tijd terug zijn. Het Unitrekenen is elke maandag van 13.00-13.45u 

VVE thuis bij het Peuterarrangement

Op woensdag 18-11 en donderdag 19-11 was er een gezellige bijeenkomst voor VVE-thuis. Dit keer ging het over het thema FEEST! Er waren ook nu weer veel ouders, zowel van de Vuurtoren als de Windroos. Dat vinden wij fijn!
Onder het genot van een kopje koffie en een speculaasje hebben we de ouders uitgelegd dat de kinderen met papa of mama een mooie slinger mogen maken. De slingers hangen we op in het lokaal.
Ook hebben we verteld dat Sinterklaas een bezoek komt brengen aan onze school. Hij komt op vrijdag 4 december. Alle kinderen zijn dan welkom! Om 8.30u staan we allemaal buiten op hem te wachten.  

Unit 2

Groep 4 heeft kennis gemaakt met het maken van een mindmap. Daarnaast zijn ze bezig met het digitaal inleveren van werk via de app showbie. 
De kinderen van de groepen 5 hebben tijdens de Gezond in West Week een bezoek gebracht aan de Jumbo. Hier hebben ze een speurtocht gedaan en zijn ze veel te weten gekomen over gezonde producten. Ook hebben de kinderen deelgenomen aan het Hit en Run toernooi! Een geslaagd toernooi dankzij de inzet van de hulpouders! 
Iedere woensdag gaan een aantal leerlingen van groep 6 met juf Mirjam werken aan webpaden. Webpaden zijn werkbladen voor kinderen waarmee ze op eigen niveau en interese veilig informatie kunnen zoeken en verwerken op internet. Het is gericht op een onderwerp, heeft afwisseling in de opdrachten en ze kunnen het voor een groot deel zelf maken. 
Het is de bedoeling dat alle kinderen aan de beurt komen. 

 

Unit 3

De groepen 8 zijn de afgelopen dinsdagen op JINC-stage geweest: snuffelen op de werkvloer bij o.a. de bieb, Hema, een verzorgingstehuis en buizenleverancier. Leuk en leerzaam!

We zijn op vrijdag 20 nov. met Mediamasters gestart: een hele week aan de slag met filmpjes en bijbehorende opdrachten in het kader van mediawijsheid. 
Twee kinderen uit de groep bij juf Marijke en meester Dennis hebben een stukje over de mediamasters geschreven.

Wat is Mediamasters?
Het is een leerzaam, online spel waarmee je punten en jokers kan verdienen door vragen goed te beantwoorden samen met de klas.

Wat doen jullie?
Je beantwoordt vragen met je klas en als ze goed zijn dan krijg je een punt en als je 4 punten goed hebt beantwoord krijg je een joker die helpt je bij de finale. Thuis kan je ook mediamissies spelen, De Mediaquiz : 5000 punten verdienen, Ouder en kindquiz : Samen met je je ouders kijken hoe je over media denkt, Video opdracht: Maak een video over mediamasters met je klas en als laatste de biebopdracht waarbij je een wachtwoord moet invoeren (Biebjes en Pliepjes was dit jaar het wachtwoord).

Wat leer je er van?
Je leert over social media en hoe je ermee om kunt gaan. Wat de gevaren van social media zijn, dat ook al gebruik je een wachtwoord, het niet altijd veilig is dus dat je er beter geen persoonlijke informatie in kunt zetten. Bijvoorbeeld: je geboortedatum, je adres, je naam of E-mailadres, maar aan de andere kant……we hebben ook geleerd over hoe je dingen kan opzoeken.

Hoe vind jullie mediamasters?
Kinderen uit de klas zijden “Woooooooooow!!!!!!!!!!! Kunnen we dit niet iedere week doen? Dus zoals je wel begrijpt is het super super super super leuk!!!!

---

Meidenmiddag west

Woensdag 25 november 2015 was het weer tijd voor de jaarlijks terugkerende meidenmiddag WEST op KC Westerbreedte. Op deze gezellige, leuke maar ook sportieve middag waren er maar liefst 132 meiden aanwezig, verschillend van groep 5 tot en met groep 8 van alle scholen in WEST. In samenwerking met Divers en vele vrijwilligers is het een geslaagde dag geworden. De meiden van groep 5 en groep 6 waren als eerst aan de beurt om deel te nemen aan de sportactiviteiten in de gymzaal. De kinderen van groep 7 en groep 8 zijn gestart bij Divers. Na 1 uur intensief gesport te hebben, was het tijd om te wisselen. In de gymzaal waren 5 activiteiten: de klimtoren, trampoline springen, acrogym, trefbal en dansen. In de gymzaal werd er gedanst onder leiding van Juffrouw Manon. Het dansen was erg populair. Alle meiden hebben er erg van genoten en hadden het goed naar hun zin. Ook in de gymzaal werd er fanatiek gesport. Op de trampoline werden de mooiste sprongen gedaan en bij acrogym zaten er mooie optredens bij.

Bij Divers werd er geknutseld. Er zijn eigen maskers, tassen en bekers gemaakt. Ook waren er echte meidendingen te doen, zoals nagels lakken en elkaar opmaken met make-up.

Kortom, een geslaagde dag waarin de meiden gezellig, leuk en sportief met elkaar gespeeld hebben

 

---

Wist je dat?

• De volgende nieuwsbrief op 17 december in uw mailbox terug te vinden is.

---

Agenda

• 4 december Sint op school

• 7 december Alle kinderen vrij!

• 11 december presentaties groep 1-2b, 4a, 5b, 6c, 7a om          13.15 uur

• 11 december BBS wijktheater

• 17 december Kerstviering

• 18 december Kinderen uit om 12.00 uur.